Overzicht

Nieuws

Duitsland: vanaf 01/01/2019 VERPACKG van kracht

Kartonnen dozen, plastic zakken, shampooflessen en andere consumentenverpakkingen vallen vanaf 1 januari 2019 onder de nieuwe Duitse verpakkingswet (VerpackG). Bedrijven die verpakte consumentengoederen exporteren naar Duitsland, moeten vanaf die datum klaar zijn voor deze nieuwe, ingrijpende verpakkingswet die nieuwe verplichtingen en in geval van niet-naleving ook nieuwe sancties meebrengt.

De bedoeling van deze nieuwe wet is om verpakkingen beter te registreren en te recyclen.

Een bedrijf dat consumentenverpakkingen naar Duitsland exporteert, moet volgens de Duitse wetgeving het aantal kilo’s per materiaalsoort melden bij een ‘duaal systeem’. De duale systemen nemen de verplichting van bedrijven over om de productverpakkingen weer op te halen bij de eindconsument en vervolgens op een milieuvriendelijke manier te recyclen.

Daarnaast moeten bedrijven zich registreren bij de 'Zentrale Stelle' vóór ze een verpakking op de markt brengen. Zonder deze registratie is het verboden om verpakkingen (gevulde verpakkingen verkocht aan consumenten of aan verdelers) op de markt te brengen. De Zentrale Stelle is een overkoepelende overheidsinstantie waarbij alle duale systemen verplicht zijn aangesloten. Door data van beide instanties te vergelijken wil de Duitse overheid meer grip krijgen op het recyclen van verpakkingsmateriaal. Om maximale transparantie voor alle marktspelers toe te laten, zullen alle geregistreerde producenten gepubliceerd worden op de website van de Zentrale Stelle.

In geval van niet naleving kunnen de boetes enorm oplopen. Wie zich niet registreert bij één van de negen duale systemen kan een sanctie opgelegd krijgen tot 200.000 euro, niet aanmelden bij de Zentrale Stelle kan tot 100.000 euro kosten.

Voor meer info over het LUCID Packaging Register: klik hier (in het Engels)

Voor meer info over de nieuwe German Packaging Act 2019 (VerpackG): klik hier (in het Engels)

Voor meer info over hoe deze nieuwe wetgeving de huidige wetgeving wijzigt: klik hier (in het Engels)

Debelux, de Belgisch-Luxemburgs-Duitse Kamer van Koophandel ondersteunt bedrijven bij hun aangifteverplichtingen in Duitsland. U kan bij hen zowel terecht voor basisinformatie (gratis), als voor het beheren van uw dossiers, in zoverre wettelijk toegestaan.
Contact: Debelux - Matthias Popp - T: +32 2 204 01 89 - e-mail: popp@debelux.org